maandag 26 maart 2012

Boekbespreking Een dochter van Epicurus








Een dochter van Epicurus

Boek bespreking door A.R.Cools


Gisteren heb ik je boek ademloos uitgelezen. Je bent erin geslaagd een méér dan gewoon mooi boek te schrijven: vorm, structuur en inhoud zijn meesterlijk. Je roept een sfeer op, die zijn weerga niet heeft. Het spel tussen geheugen en verbeelding is fascinerend en knap. De stijl is anders dan die van je vorige werken: rijper, poëtischer, evenwichtiger en Nescio-achtiger. Je woordenspel is prachtig. Zo lees ik glimlachend: de welvaartsstaat op stelten, de verzorgingsstaat op poten. Het zit vol schitterende vondsten zoals bijvoorbeeld je opmerking over de twee E.E.'s van De Groot, en dat gaat onophoudelijk door: echt genieten! 

Ook inhoudelijk spreekt de beschrijving van de gebeurtenissen in de betreffende jaren mij direct aan. Je weet de optredende veranderingen in een spannend perspectief te plaatsen: ze beginnen weer tot leven te komen en herinneringen op te roepen, die in de loop van de tijd vervaagd zijn. Zo zie ik ons nog samen wegrennen voor de politiepaarden, die ons tijdens onze demonstratie" tegen de Hongaarse opstand tegen de muren van de huizen aandrukten.

Indrukwekkend hoe je je vriendschap met Bette ervaren hebt.  Je hebt haar prachtig neergezet!

zaterdag 24 maart 2012

Een dochter van Epicurus

Boekenweek, over Vriendschap

Book  Review door Barend Stofkoper


 Een dochter van Epicurus


Wat ik er in vond:

Tijdsbeelden, maatschappelijke en politieke ontwikkelingen, menselijke gevoelens, culturele referenties, beschouwingen, vaak treffend gesteld, een enkele keer ietwat raadselachtig,  soms heel fijnzinnig en vlijmscherpe beeldende beschrijvingen van alledaagse zaken.  En dat alles, gemakkelijk leesbaar, samengebald in  169 bladzijden!

Voor mij vanuit mijn overzeese jeugd tot 1961, Nederland "kennend" vanuit de optiek van ouders, leraren, etc. levend in het (voor)oorlogse verleden en enkele korte verlofimpressies en mijn studietijd in Nederland die ik ervaren heb als vreemdeling in afwachting de wijde wereld in te kunnen gaan,.vond ik er deels  een herkenning en deels een aanvulling in van het beeld dat ik van Nederland heb.

Trouwens je had dit jaar dit jaar op het boekenbal in Amsterdam moeten zijn, stond in het teken van ...vriendschap! 

Pracht werk